İlçe merkezi ve Boyalı Bucağı’na bağlı yaylalar, günümüzde halen doğallığını korumaktadır. Onlarca ağaç çeşidi, uzun düzlükleri ve doğal yaşamın sunduğu eşsiz güzellikleriyle, görmeye gelenleri kendine hayran bırakır.
Yaz mevsiminde yaylalarımızı tanıtmak ve bu coğrafyadan çeşitli nedenlerden dolayı ayrı olan insanlarımızı bir araya getirmek amacıyla yayla şenlikleri düzenlenir. Bu şenliklerde gelenek ve göreneklerimiz yayla atmosferinde tekrar yaşanır, genç kuşakların da tanıması sağlanır.
Son yıllarda öne çıkan diğer bir turim çeşidi de av turizmidir.
Bölgede bulunan geniş ormanlık alan ve yarattığı doğal çevre, av meraklıları için bulunmaz bir ortam sunmaktadır. İlçemiz ormanları, bu yönüyle yurt dışı ve yurt içinden bir çok avseverin dikkatini çekmiştir. Özellikle yaban domuzu ve tavşan avı tercih edilir.
Tüm dünyada organizasyonlar, turnuvalar ve yarışmalarla gündeme gelen spor turizminin küçük bir örneğini de ilçemiz Araç’ta görebiliriz. Başta futbol olmak üzere çevre illere müsabakalar için gelen çeşitli spor kulüpleri konaklamak ve kamp yapmak için ilçemizi tercih etmektedir.
Yaylaları…
Özgün bir halk mimari laboratuarı olan Araç yayla evleri çantı tipte inşa edilmişlerdir. Coğrafyasını en ekonomik kullanma niteliğini ortaya koyan bu geçici iskan yapıları, yaylada üretilmesi gereken ürünlerin elde edilmesi, saklanması, depolanması amacına cevap verecek tarzda inşa edilirler. Bu düşünce nedeni ile insani konfor ikinci planda bırakılmıştır. Genel olarak ocaklı, tek odalı yapılan yayla evlerinin kuzey cephelerindeki bölümlerde süt, tereyağı, yoğurt gibi ürünler için muhafaza bölümleri (soğukluk) bulunur.
Bu renk cümbüşü tabiat harikası güzelliğin çağrısına uyup ormanlarımızın koynundaki yaylalara gelirseniz, sizi sevecen Araçlıların dost yüzleri karşılayacak, misafirperver gözler göreceksiniz. Rahat ve sıcak bir ortamda kendinizi yuvanızda hissedeceksiniz.
Yayla bir sestir bu topraklarda. Yaşama ünleniş ve sesleniştir. Kah rüzgarın, kah yağız bir köy delikanlısının söylediği yanık bir türküdür. “Fatmanın Oluğu”nda gözyaşı olur akar bazen, bazen iner ovaya Başdeğirmen’de Saltuklu’da çağlar.
Asırlardır yaşayan asalettir ve bir duruştur yeryüzüne…
Tıpkı kalemleri kıskandıran gürgenler, çamlar gibi öylesi vakur, öylesi başı dik… İnsanın, rüzgarların, çiçeklerin, kuşların söyleye geldiği bir türküdür.
Yayla kendisidir insanın… “darabasından – gaşuklo” suna kadar ahşapla birlikte ve iç içedir. Türküdür yayla, evden eve atılan mani, coşkun bir ruh hali, yerinde durmama, kabına sığmamadır. Bürünüp insan bedenine tabiatla uğraşmadır. Susuzlukta, “Cıkla Suyu’nda. Kayboluştur “Soğucaova”da. Şaşmaktır elikler, karacalar “Eğriceova”da. Soluklanmaktır yeniden ve yeniden Fındıklı Yaylasında.
Başlıca Yaylalarımız : Gölcük Yaylası, Fındıklı Yaylası, Sıragömü Yaylası, Munay Yaylası, Geley Yaylası, Soğucaova Yaylası, Yuvalca Yaylası, Yazıköy Yaylası, Eğriceova Yaylası, Doğanpınar Yaylası, Uğur Yaylası, Tavşanlı Yaylası, Kavak Yaylası, Muğamlar Yaylası, Çavuş Yaylası, Kirazlı Yaylası.
Turistik Destinasyonlar : Tuzaklı Göleti, Okçular Şelalesi, Saltuklu Kanyonu, İntaş Mağarası, Çal Mağarası, Gıcırık Suyu, Katbaşı Zirvesi, Asar Kalesi, Bektüre Ekincik Köyü Anıt Ağacı, Çamaltı Köyü Anıt Ağacı.